In dit artikel leer je: 

  • Wat modafinil met je kan doen op lange termijn
  • Wat modafinil met je kan doen op korte termijn
  • De reden waarom studenten hun slaapritme verpesten met modafinil
  • …en nog meer

De effecten van modafinil

Modafinil is in recente tijd op de nootropics markt naar voren gekomen als de beste smart drug, de groep van farmaceutische middelen die helpen met een beter geheugen, motivatie en een beter vermogen tot focus voor uren achter elkaar.

Modafinil is in vergelijking met andere bekende smart drugs zoals adderall en ritalin een redelijk nieuwe smart drug die verkrijgbaar is voor mensen. De nieuwe smart drug wordt het meest gebruikt door studenten voor focus en concentratie om zo beter te kunnen studeren en beter te presteren.

Maar moeten gestreste studenten die zoeken naar een oplossing zich zorgen maken over de lange termijn effect die het gebruik van modafinil met zich meebrengt?

Deze vraag is de reden waarom ik deze blog schrijf. Met de informatie uit deze blog wil ik je wijzer maken over de veiligheid van modafinil en alles wat erbij komt kijken qua bijwerkingen. Ik hoop dat je hiermee een verstandige keuze kan maken of je modafinil wilt kopen.

Modafinil heeft korte termijn effecten en potentiële lange termijn effecten op je lichaam.

Eventuele korte termijn effecten die door gebruikers van modafinil werden ervaren waren een verhoogde hartsnelheid. Het kan dus zijn dat je merkt dat je hart sneller aan het kloppen is als je modafinil hebt gebruikt.

Een ander korte termijn effect wat uit onderzoek is gebleken is een tijdelijke verhoogde bloeddruk na het gebruikt van modafinil.

In een van onze eerdere blogs heb je kunnen lezen hoe modafinil origineel ontwikkeld werd als medicijn bij narcolepsie/slaapstoornissen. Modafinil zorgt ervoor dat je wakker blijft. Een van de meest voor de hand liggende effecten wat modafinil op je lichaam heeft is dan natuurlijk een potentieel verstorend effect op je slaapritme.

Als modafinil wordt gebruikt bij bepaalde gelegenheden, bijvoorbeeld wanneer je slecht hebt geslapen of jetlag hebt, dan zal het weinig effect hebben. Maar bij studenten is het vaak het geval dat ze meerdere doseringen nemen in een bepaalde periode zoals een tentamenweek. Het resultaat hiervan is natuurlijk dat je een verstoord slaap schema kan hebben. Dit is logisch omdat je vanwege de energie en andere stimulerende effecten die modafinil je geeft, misschien niet aan het slapen bent wanneer je dat wel zou moeten doen.

Een van de grote angsten die mensen hebben bij het gebruiken van smart drugs is dat ze er misschien verslaafd aan worden. Hoewel modafinil nog maar kort op de markt is, is er al veel onderzoek gedaan naar het medicijn vanwege de populariteit onder ‘gezonde’ mensen. Er zijn nog geen onderzoeken gedaan die als resultaat hadden dat modafinil een verslavend effect heeft op mensen.

Echter bleek uit een bepaald onderzoek wel dat bij gebruik van doseringen van 400 mg werkzame stof op lange termijn, modafinil een verhoogd stimulerend effect had op dopamine levels in je lichaam. Dopamine is een stofje met veel positieve werkingen op lichaam. Maar sommige middelen die je lichaam een sterke boost geven in dit stofje kunnen bij kwetsbare mensen een verslavende neigingen hebben.

Maar bang voor een verslaving aan modafinil hoef je niet te zijn omdat een standaarddosering modafinil vaak 150-200 mg werkzame stof is. Daarbij is dit effect maar bij een paar mensen geconstateerd na dagelijks gebruik van 400 mg modafinil voor meerdere maanden lang.

Modafinil heeft extreem veel positieve voordelen voor je. Hoewel het de veiligste smart drug beschikbaar is, is het niet 100% zonder bijwerkingen. Ik hoop dat je iets nieuws hebt geleerd na het lezen van deze blog en dat je voor jezelf een verstandige keuze kan maken of je het wilt gebruiken of niet.