Modafinil en ADHD

Het medicijn modafinil kent veel toepassingen. Het is een waakzaamheid middel dat werd ontwikkelt tegen slaapstoornis en narcolepsie. Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan naar het medicijn modafinil en wat het effect ervan is op het menselijk lichaam en je cognitief functioneren.

Na de vele onderzoeken is er resultaat naar buiten gekomen dat het innemen van modafinil ook tegen symptomen van ADHD(Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en ADD(Attention Deficit Disorder) kan helpen. De kandidaten voor deze onderzoeken hebben hun ervaringen met modafinil en ADHD gedeeld. Veel mensen reageren er positief op als alternatief voor andere medicijnen bij deze stoornissen.

Wat is ADHD en ADD?

ADHD en ADD zijn afkortingen voor engelse benamingen van stoornissen die te maken hebben met je concentratie, aandachtsspanne en hyperactiviteit.

Bij ADHD en ADD gaat het er vaak om dat je niet goed kan concentreren. Je kan moeilijk de kracht vinden om lang aandacht ergens voor te hebben of je vergeet dingen snel. Het verschil tussen ADD en ADHD is dat het kan zijn dat je hyperactief bent. Je bent druk in je hoofd en kan je niet focussen op een ding. Doordat je je niet kan focussen is het dus moeilijk te plannen en dingen af te krijgen.

Hoe kan modafinil helpen bij ADHD?

Mensen met een van deze twee stoornissen hebben kort gezegd dus moeite met focus, productiviteit en energie levels. Het effect wat modafinil op je lichaam heeft kan beide van deze twee problemen oplossen.

Focus

Het gebruiken van modafinil voelt misschien een beetje als het drinken van een hele sterke kop koffie. Je voelt je waarschijnlijk energieker, alerter en meer gefocust. Dit is natuurlijk voor mensen met ADHD goede dingen omdat mensen met ADHD het moeilijk vinden zich te focussen op iets. Modafinil gebruiken is dus een oplossing hiervoor.

Productiviteit

Als je snel afgeleid raakt en je je niet kan focussen dan lijdt je productiviteit daar natuurlijk ook onder. Mensen zonder ADHD gebruiken modafinil ook al met als doel een verhoogde productiviteit. Als je ADHD hebt en door je slechtere focus dingen niet gedaan krijgt dan kan modafinil je daarbij helpen doordat het ervoor zorgt dat je minder snel afgeleid raakt. Je kan je werk dus beter doen

Energie levels

Het zit al in de naam ADHD. Hyperactiviteit. Op bepaalde momenten zijn mensen met ADHD dan extra druk in gedachten of gedrag. Na zo’n drukke periode komt een dip. We kennen dit allemaal wel als je bijvoorbeeld te veel koffie hebt gehad en aan het einde van de dag niet meer kan. Met modafinil kan je ervoor zorgen dat deze dip je niet zo zwaar treft of er niet is. Modafinil werd tenslotte eerst als anti-slaapmiddel ontwikkeld. Dus kan het je ook helpen die dip van vermoeidheid te omzeilen.

Disclaimer: Modafinil is natuurlijk geen wondermiddel dat alle problemen zal verhelpen. Het zal je wel helpen bepaalde dingen beter te doen en je helpen sommige problemen op te lossen maar het zal niet je ADHD verhelpen.

Conclusie

Als je ADHD hebt dan heb je vaak moeite met je focus en alert zijn. De effecten die modafinil geven zijn juist een betere focus en betere alertheid. Je raakt minder snel afgeleid en bent dus productiever. Hierdoor zijn er onderzoeken gestart om te kijken of modafinil dus een oplossing kan zijn voor deze ADHD symptomen. Alhoewel de resultaten er positief uitzien is het niet voor een langdurige tijd getest omdat modafinil ook een redelijk nieuw medicijn op de markt is. Toch blijkt voor nu dat het gebruik van modafinil veel mensen met focus problemen helpt.