In dit artikel leer je:

  • Waarom bekende sporters zweren bij modafinil
  • De waarheid over alles wat ”tussen je oren” zit
  • Welke sporters er betrapt zijn op modafinil gebruik
  • Waarom jij als recreatieve sporter eigenlijk prima modafinil kan gebruiken

Sport en modafinil

Veel sporters gebruiken tijdens het trainen of zelfs ook tijdens wedstrijden modafinil. De redenen hiervoor zijn best logisch als je ze kent. Vandaag gaan we de voordelen behandelen zodat jij zelf kan bedenken of je wel of niet modafinil en sporten wilt combineren. 

Laten we beginnen (modafinil en sport):

Je hebt enorm veel voordelen als je modafinil gebruikt tijdens het sporten. Één daarvan is…

Motivatie door modafinil:

Zoals je in een andere blog hebt kunnen lezen houdt modafinil je gefocust en blijf je bezig met je to-do list. Wanneer sporten in je lijstje staat dan is de kans dat jij je eraan gaat houden bijna 100% zeker. Je zal jezelf geen kleine smoesjes vertellen of je ”niet zo goed” voelen. Je hebt het gevoel dat je gewoon je taken moet afmaken. Dus als je één van die mensen bent die vaak moeite heeft met überhaupt naar de sportschool gaan of geen tot weinig motivatie heeft, dan is modafinil een goed hulpmiddel.

Daarnaast gaat sporten vaker meer om je mentale gesteldheid dan hoe jij je fysiek voelt. Er zijn een heleboel sporters die ook aangeven dat het eerste wat je moet doen, is je mentaal goed voelen.

Het 2e voordeel: minder stress en frustratie door modafinil.

Misschien heb je het zelf ook wel eens gehad dat je gefrustreerd raakte tijdens een training omdat je een bepaalde techniek of een oefening niet goed kon uitvoeren. Met modafinil krijg je dat gevoel veel minder en blijf je geconcentreerd op de beweging zelf waardoor je het sneller onder de knie krijgt én niet gefrustreerd zal raken.

Het 3e voordeel: minder afleiding door het publiek tijdens wedstrijden.

Bij een wedstrijd wil je natuurlijk gefocust blijven op het spel en niet afgeleid raken door het publiek. Modafinil geeft je de concentratie en focus alsof het publiek er niet eens meer is.

Het 4e voordeel: het voorkomen van mentale vermoeidheid.

Je zal lange wedstrijden beter kunnen volhouden. Bij lange wedstrijden of meerdere wedstrijden achter elkaar kan het zo zijn dat je in een dipje kan belanden. Modafinil zorgt ervoor dat dit dipje niet meer zal komen of zal het uitstellen. Het houdt je scherp en vermindert je vermoeidheid.

Het 5e voordeel: focus en kortere reactietijd

Je zult je beter kunnen focussen op het spel zelf en zal sneller kunnen reageren. Denk er over na: stel je bent een basketballer die niet kan missen, sneller kan overgooien en niks anders doet dan ”in de flow” zijn. Of een honkballer die élke slag, slag na slag…alles raakt of homeruns slaat. 

Dus is het slim om modafinil en sport te combineren?

Voor iemand die aan fitness doet voor zichzelf, personal training geeft of op een niet al te hoog niveau wedstrijden meedoet zeg ik absoluut ja.

Máár…ben je wel iemand waarbij gecheckt wordt op drugs of dopinggebruik dan is het natuurlijk niet slim om modafinil te gebruiken.

Hier heb je een paar bekende voorbeelden van atleten die modafinil hebben gebruikt.

Kelli White:

De Amerikaanse sprinter Kelli White was betrapt op modafinil gebruik en moest haar medailles inleveren. Kelli White zei zelf dat het kwam door haar slaapstoornis. Toevallig waren er ook 6 andere sprinters betrapt op modafinil gebruik.

Barry Bonds 

Barry Bonds werd al verdacht op het gebruik van doping door de BALCO. Uit documenten is later gebleken dat Bonds ook daadwerkelijk modafinil gebruikte. Wanneer hij hierop werd aangesproken gaf hij zelf aan geen modafinil te hebben gebruikt. Maar een heleboel mensen gaan ervan uit dat Bonds het wel wist en de voordelen van modafinil wilde hebben. 

Dwain Chambers

Dwain Chambers vertelde over zijn drugsgebruik in zijn autobiografie. Hij gebruikte doping maar ook modafinil. Volgens hem was modafinil een hele goede manier om meer alert te zijn en sneller te reageren en dus een kortere reactietijd hebben.