Modafinil vs Ritalin

In de voorgaande blogs heb je veel kunnen lezen over modafinil. Maar modafinil is niet de enige smart drug die bestaat. Er bestaan veel verschillende soorten smartdrugs die allemaal je focus en productiviteit kunnen verbeteren. De drie bekendste smartdrugs zijn natuurlijk Modafinil, Ritalin en Adderall. Alhoewel ze allemaal eenzelfde soort resultaat hebben bij het gebruiken ervan, zijn de bijwerkingen en manier van werking voor elk van deze drie anders.

In deze blog zal ik de smartdrug modafinil tegenover Ritalin zetten. Ik zal de manier van werking van beide smartdrugs en de bijwerkingen van de twee met elkaar vergelijken. Hoewel ritalin de beter bekende smartdrug is begint modafinil sterk in populariteit te stijgen en beschouwd wordt als een van de beste cognitieve smartdrug. Met de informatie in deze blog wil je ik je laten zien waarom modafinil een betere keuze is dan Ritalin om je te kunnen focussen.

Ritalin

Ritalin staat chemisch ookwel bekend als methylfenidaat. Het is net als modafinil een smartdrug. Het medicijn ritalin wordt meestal gebruikt om als geneesmiddel te dienen tegen symptomen van ADHD. De smartdrug is een psychostimulant en helpt dus ook bij het wakker en alert blijven. Patiënten kunnen het op recept krijgen van de apotheek en het is een beter bekende onder de smartdrugs.

De positieve effecten ervan zijn hetzelfde als bij modafinil. De manier waarop het werkt is bijna hetzelfde bij de twee. Dit komt omdat ze als medicijn ook ontwikkelt zijn om dezelfde problemen op te lossen.

Maar helaas heeft ritalin een nadeel op modafinil. Ritalin kan verslavende neigingen hebben als gevolg van het gebruik. Dit zorgt ervoor dat consistente en langdurige gebruikers van ritalin verslaafd kunnen worden aan het medicijn. Dit komt omdat ritalin een stimulerende werking heeft op je dopamine. Dopamine in je lichaam is een van de stofjes die voor de positieve effecten van smartdrug zorgt. Helaas kan dopamine wel een verslavend effect hebben. Een normale dosis ritalin zorgt al voor een erg stimulerend effect op dopamine en het gebruik ervan kan dus gevaarlijk zijn.

Deze neigingen of verslavingen zijn bij normaal gebruik van modafinil nog niet vastgesteld waardoor het de laatste jaren groeit in populariteit als een smart drug met een goede reputatie.

Dus, ritalin kan je inderdaad goed helpen om je te focussen en alert te blijven. Deze effecten zorgen ervoor dat het een goed hulpmiddel is bij studeren en dus ook erg populair bij studenten is. Maar het gebruik ervan brengt een risico met zich mee als verslavend middel.

Modafinil

Het gebruiken van modafinil zal je dezelfde voordelen bieden als het gebruik van ritalin. Ook modafinil wordt als smart drug gebruikt vanwege het feit dat het je beter laat focussen, alert bent en dus een betere productiviteit hebt. (Wil je wat meer weten over de werking van modafinil, bekijk dan deze blog). Het is dus niet raar dat het in de smartdrug markt steeds bekender begint te worden.

Omdat ritalin je eenzelfde werking heeft als modafinil is er veel onderzoek gedaan of het medicijn niet ook dezelfde bijwerkingen heeft als ritalin. Veel onderzoeken en testen laten blijken dat het consistent en langdurig gebruik van modafinil niet een verslavend effect zal hebben.

Uiteraard is modafinil niet vrij van bijwerkingen. Gebruikers melden na gebruik soms hoofdpijn, verhoogde hartsnelheid en verlies van eetlust. Maar naast deze drie zul je geen ergere bijwerken ondervinden bij het gebruik van modafinil en er is absoluut geen bewijs van verslaving.

Dus, waarom kun je nou beter modafinil gebruiken?

Als je de twee naast elkaar zet is het duidelijk dat modafinil een betere keus is. Je kunt beide smartdrugs voor vergelijkbare prijs online verkrijgen zonder recept. Maar ritalin is het gewoon niet waard als het tegenover de concurrent modafinil zet. Modafinil heeft ook alle positieve effecten die ritalin bevat. Het grote verschil in de twee is echter het verslavingsrisico van ritalin waardoor modafinil bovenaan uitkomt.